Voor wie is mindfulness?

Er zijn 2 soorten mindfulnesstrainingen.

De mindfulness based stress reduction (MBSR) training is geschikt voor mensen die stress ervaren, burn-out klachten hebben en voor iedereen die gemotiveerd is om door middel van zelf onderzoek zijn/haar mentale gezondheid te verbeteren.

De mindfulness based cognitieve therapie (MBCT) is geschikt voor mensen met sombere/depressieve gevoelens en/of angstklachten en voor piekeraars.

De 8 weekse mindfulness training heeft zijn effect bewezen bij:

  • stress- en burn-out klachten
  • depressieve klachten
  • piekeren
  • chronische pijnklachten

Na een mindfulness training is de kwaliteit van je aandacht verbetert. Hierdoor kun je beter opmerken wat er zich in je lichaam en geest afspeelt. Signalen van stress en depressie worden eerder herkend, zodat je betere keuzes kunt maken. Je leert je grenzen herkennen. En omdat je op een andere manier naar je gedachten, gevoelens en emoties kijkt, laat je je er minder door mee slepen.

Psychologische behandeling

Ben je vanwege stress of depressieve klachten onder behandeling bij een psycholoog of psychiater, dan is het raadzaam te overleggen met je behandelaar of deelname aan een mindfulnesstraining op dit moment past in jouw behandelingstraject.