Artsen Balans en welzijn

Waarom een training speciaal voor artsen?

  • je volgt de training met collega’s die de uitdagingen van het vak (her)kennen
  • je komt meer te weten over de veranderingen die mindfulness geeft in de hersenen
  • je leert welke patiëntenpopulaties baat kunnen hebben bij mindfulness
  • tijdens de reflectie momenten kijken we naar de toepassing van mindfulness in de dagelijkse artsen praktijk
  • je leert beter om te gaan met de stress die het artsenvak met zich meebrengt

Als arts wordt er de hele dag door een beroep gedaan op je aandacht. Aandacht voor de patiënt, aandacht voor collega’s en het team. En als je thuis bent zijn er misschien kinderen en een partner die om aandacht vragen. Het kan daardoor aanvoelen alsof je geleefd wordt door anderen. Uit onderzoek blijkt een toenemend aantal artsen last heeft van stressgerelateerde klachten. Tijdens de evidence based MBSR (mindfulness based stress reductie) training ontwikkel je vaardigheden om in balans te blijven.  Je leert stress herkennen en er wijs mee om te gaan. Onderzoek onder arts-assistenten laat zien dat er verbeteringen optreden op algemene aspecten van welbevinden, zoals persoonlijke bekwaamheid, minder piekeren, meer zelfcompassie en empathie.

 

"Soms is niets doen, iets doen"

Mindfulness 8 weekse groepstraining artsen

Met collega artsen volg je de 8 weekse MBSR (mindfulness based stress reduction) training. Het is een ervaringsgerichte training, waarbij oefenen centraal staat. Tijdens de oefeningen leer je kijken naar je eigen automatische patronen. Je leert om uit de doe-modus te stappen en met je volle aandacht bij het huidige moment te zijn. Dit is waardevol voor jezelf (wat heb ik nu nodig?) en voor de arts-patiënt communicatie (wat vertelt deze patiënt me en wat doet dat met mij?). Je ontwikkelt een vriendelijkere houding naar jezelf en je leert vroegtijdige signalen van stress bij jezelf te herkennen zodat je beter je grenzen kunt bewaken.

Aanmelden

Mindfulness 8 weekse individuele training

Het volgen van een mindfulness training in een groep heeft de voorkeur, maar soms is dat niet mogelijk of wenselijk. In dat geval is het mogelijk een individuele mindfulness training te volgen. Dit zijn  8 wekelijkse bijeenkomsten van 1 uur.  De training vindt plaats op een locatie in Breda.

Aanmelden

Workshops

Wil je weten wat mindfulness is en hoe je het in de praktijk kan gebruiken voor je patiënten of in je organisatie? In een workshop van een dagdeel bespreek ik zowel de wetenschappelijke achtergrond als de indicatiegebieden van mindfulness. In deze workshop zijn oefeningen opgenomen die je laten ervaren wat mindfulness is en hoe een training in de praktijk in zijn werk gaat.

De workshops kunnen ook gegeven worden als onderdeel van een symposium of bijscholing en in-company in je eigen organisatie.

 

Workshop aanvragen